A művészetterápiáról általában

Napjainkban egyre divatosabb kifejezés lett az önismeret: lélektani adottságainkkal és állapotainkkal foglalkozni egyszersmind sikk. A piac a megjelenő igényekre gyorsan reagált, manapság számtalan önállóan vagy szakemberrel, egyénileg vagy csoportosan végezhető önismereti módszer közül válogathatunk.

Vajon a művészetterápia is egy, a lehetséges alternatívák közül? Miben rejlik a művészet ereje, és milyen terápiás módszerekkel, szemléletekkel találkozhat ma az önismeretre vagy éppen gyógyulásra vágyó érdeklődő? Ezekre a kérdésekre igyekszem választ adni mai bejegyzésemben. Lássuk!

♣ ♣ ♣

Egyszerűen fogalmazva a művészetterápia az aktív alkotásban és a művészet befogadásában rejlő erőt használja fel az önismereti és terápiás munkában.  A művészetterápia története tulajdonképpen évezredek távlatába nyúlik vissza, hiszen a művészeti alkotás létrehozása a történészek szerint, már az ősember számára is mágikus erővel bírt: a sikeres vadászat falra festése önmegerősítő jóslatként hatott és hitük szerint megacélozta a férfiak erejét. A művészet mai értelemben vett tudatos terápiás alkalmazása azonban egészen a második világháború utáni évekig váratott magára. Az alkotó tevékenységet (pl. agyagozás, szövés) ekkor még elsősorban hasznos időtöltésként, irányított szabadidős tevékenységként kezdték alkalmazni pszichiátriai intézményekben, ám terápiás haszna hamar megmutatkozott.

KépAz alkotás folyamata ugyanis önmagában is felszabadító, katartikus jellegű, lehetőséget ad az elmélyült munkára és az önkifejezésre, mindemellett pedig egy új kommunikációs lehetőség tudattalanunk számára. A csoportban végzett alkotó tevékenység haszna ennél is sokoldalúbb, hiszen az elkészült alkotás tárgyat adhat közös beszélgetéseknek, melyek új társas kapcsolatok kiépítése mellett, az alkotás szimbólumainak megfejtésén keresztül, önmagunk megismeréséhez is elvezethetnek.

Ahogy a művészet haszna egyre inkább nyilvánvalóvá vált a terápiás munkában, úgy lassan fejlődésnek indultak a művészetterápia ma ismert főbb iskolái, módszertanai is. Ennek a fejlődésnek köszönhetően a művészet egyre több ága kezdett beépülni a terápiás gyakorlatba, így ma már beszélhetünk képzőművészet, zene, irodalom (vagy szöveg), mozgás, tánc és dráma orientált, illetve ezeket egyszerre alkalmazó, úgynevezett komplex művészetterápiákról.

KépA ma ismert iskolák azonban nem csak az alkalmazott művészeti ágban különböznek, de abban is, hogy a művészeti alkotás melyik aspektusára helyezik a hangsúlyt. Az egyik megközelítés szerint az alkotás folyamata önmagában terápiás jellegű, így a folyamat az alkotás elkészültével véget is ér. (Tehát készítek egy önarcképet, és mire elkészült, bizonyos dolgok elrendeződnek bennem.) Mások szerint az alkotás alkotójától függetlenül elemezhető, és visszajelezhető lélektani információkat tartalmaz. (Tehát rajzolok egy fát, és a terapeuta elmeséli, vagy munkájában felhasználja hogy miket szűrt le az alkotásom alapján lélektani állapotomról.) Megint mások az elkészült alkotás csoportos, az alkotóval közös megbeszélésében, feldolgozásában látják a terápiás hasznot. (Például festek egy címert, és megbeszéljük, kinek mi a benyomása róla, hogyan kapcsolódik ez hozzám és mit is jelenthetnek a kép szimbólumai számomra.)

A fent felsorolt megközelítési módok szándékosan elnagyoltak, de úgy gondolom, így is érzékelhető a lényeges különbség: bár mindannyian a művészetet alkalmazzuk, mégis más és más nézőpontból tekintünk az Alkotóra.

KépAz eddig ismertetett módszerekkel ugyanakkor még mindig nem teljes a művészetterápia palettája, hiszen a passzív befogadás (pl. egy zenemű meghallgatása, vagy egy vers elolvasása) is járhat önismereti vagy éppen terápiás haszonnal.

A művészetterápia tehát lehetséges és különleges alternatívája a ma fellelhető önismereti módszereknek! A művészetet alkalmazó terápiás lehetőségek sokszínűsége az önismeretre vágyó vagy terápiás segítséget kereső Olvasó számára ugyanakkor egyaránt lehet ijesztő és inspiráló.

Blogommal igyekszem eloszlatni a félelmeket és megmutatni, hogy a megfelelően megválasztott módszer és szakember esetén a művészet valóban közelebb visz önmagunk és a világ megismeréséhez.

Amennyiben kérdésed, vagy észrevételed van az olvasottakkal kapcsolatban, kommentálj bátran! Ha pedig tetszett, és hasznosnak találtad a bejegyzést, egy Like mindenképpen jólesik!

Advertisements

One thought on “A művészetterápiáról általában

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.