Mit hoz a November?

KépNovember az Őszutó, a Nyilas, az Enyészet hava, és Szent András hava. Az időjárás zordul, a fények egyre tompábbak és a nappalok egyre rövidebbek. Mai bejegyzésemben szimbolikusan elindítom az évkereket, és ízelítőt adok abból, mi mindent jelenthet számunkra ez az édes-bús hónap.

♣ ♣ ♣

Novemberre lassan elfogy a munka a földeken. A szüret és a betakarítás vége ér, az újbor a pincében forr. A fák lombjai már jócskán hiányosak, az avar pedig veszít októberi színes pompájából. Az őszutó időszaka, akár a természetben, úgy az emberek számára is a megállapodás és megnyugvás időszaka. Lassan elhullajtjuk díszeinket, tarka ruhatárunk, akár a fák, és a meleg szobákba húzódunk egyedül, vagy családi körben megpihenni.

KépŐsszel, ahogy a földműves elszámol a nyáron felhalmozott készleteivel, úgy számolunk el mi is mindazzal, amit a tavasz és nyár folyamán összegyűjtöttünk. A nyár mozgalmas kavalkádja, az intenzív munka és az új barátságok időszaka után a test és a lélek megpihen. A késő délutánokat eluraló sötétség lehetőséget ad arra, hogy átgondoljuk mi minden történt velünk a nyáron, mennyire sikerült elérnünk azokat a célokat, amiket kitűztünk magunk elé az idei esztendőre. Nem véletlen, hogy a Halottak napja, az emlékezés napja is erre az időszakra esik: halottainkkal való meghitt, lelki „beszélgetéseink” során gyakran nekik is számot adunk arról, hol is tartunk most az életünkben.

November hónapja mindenki számára lehetőség, hogy mérlegre tegye az esztendőt és ha kell, korrigáljon. Nem kell megvárnunk az újévi fogadalmakat ahhoz, hogy megváltoztassuk, amit visszatekintve úgy látunk elvétettünk vagy elszalasztottunk!

KépGyakorlat: Novemberi számadás

Amennyiben kedved támadt megélni, mit is jelent az őszutó, és a (lélek)kamra leltározása, javaslom, hogy végezd el ezt a könnyű kis gyakorlatot. (Esős délutánokra, vagy unalmas estékre kiváló kikapcsolódás!)

Eszközök:

  • A/3-as rajzlap vagy bármilyen nagyobb méretű papír darab (pl. karton, csomagoló papír),
  • Színes újságok, prospektusok, szórólapok (3-4 darab bőven elegendő),
  • Papír ragasztó.

Ha minden eszköz a rendelkezésedre áll, szánj rá időt, és készíts egy kollázst az idei nyárról és arról, mi vár még rád az évben!

Miért ne?

Alkotás közben ne foglalkozz az idővel, vagy azzal, hogy mit gondol rólad, aki rád talál a szobában nyakig érő széttépdelt újság kupacok között!

Az alkotásnak nincsenek szabályai és határai, annyi ideig készítheted és annyi képet használhatsz fel hozzá, amennyi csak jólesik!

Rajta hát!

 ♣ ♣ ♣

KépHa elkészültél, pakold el a papír martalékokat és tölts egy forró teát, majd nézd meg, mi lett az elmélyült munka eredménye!

Kérdezd meg magadtól bátran: hogy éreztem magam az alkotás közben? Milyen érzés most a képre tekintenem? Vajon mit fejez ki a számomra a teljes alkotás és mit annak egyes részei? Vajon milyen ember alkothatta? Hogy érezheti magát a bőrében?

Ha kedved van, mutasd meg másnak is az alkotást és beszélgessetek róla!

A számadás nem mindig könnyű! Ha olyasmit is felfedezel az alkotáson, ami nyugtalanít, vagy nem tudsz vele mihez kezdeni, tedd el, és pár hét múlva próbáld meg újra értelmezni a látottakat!

Amennyiben szívesen megosztod velem, milyen élmény volt számodra ez a gyakorlat, esetleg fotót is küldenél az elkészült alkotásról, ne habozz!

Advertisements