Kinetikus rajzok

A szakemberek egyetértenek abban, hogy minden egyes művészeti ágban más és más természetű gyógyító potenciálok lapulnak. Az ágazatok és módszerek szándékos ötvözése által ezek a hatások fokozhatóak vagy új mederbe terelhetőek. Mai bejegyzésemben két olyan művész alkotásait mutatom be, akik a rajz és mozgás művészetét ötvözve hoztak létre lélegzetelállító alkotásokat.

♣ ♣ ♣

Heather Hansen, amerikai táncos és képzőművész 2012-ben kezdett kísérletezni azzal, hogyan tudná mozdulatait közvetlenül papírra vetni. Elmondása szerint a tengerparti táncedzések során a homokban hagyott nyomok furcsasága inspirálta arra, hogy mozdulatait később szén és pasztell segítségével óriás méretű papírokon örökítse meg. Az “Emptied gestures” című kiállítás alkotásai Bryan Tarnowski fotóművész jóvoltából online is megtekinthetőek.

Kép

Kép

Kép

Kép

Egy szintén a testével alkotó fiatalember Tony Orrico, amerikai performansz és képzőművész, a test és a mozdulatok szimmetriáját kihasználva készítette el “Penwald drawings” című kiállítását. A művész nem csak kész munkákkal, de az alkotási folyamat performansz jellegű bemutatásával is foglalkozik. Róla részletesebben honlapján olvashattok.

Kép

Kép

Kép

Kép

Hogy tetszik az összeállítás? Kedved támadt otthon is kipróbálni? Rajta!

Ehhez az alkotáshoz nincsen másra szükséged, mint nagy térre, koszolható ruhára, csomagoló papírra és szénre. Az állítólagos tehetség hiánya sem lehet akadály, hiszen a Te tested mozgása egyedi és önmagában fantasztikus látványt nyújt!

Ha érdekel, az alkotás folyamatáról itt és itt találsz videókat.

Advertisements