Feldmár András és Büky Dorottya: A barna tehén fia

KépMeseelemzés, szabad asszociációval válogatott kulturális ismeretek, esetismertetések, sámánizmus, filozófia és lélektan. Talán így tudnám a legrövidebben bemutatni mai könyvajánlóm tárgyát: Feldmár András és Büky Dorottya ‘A barna tehén fia’ című könyvét.

 ♣ ♣ ♣

A könyv véletlenül került a kezembe, és mivel egy mese vezérfonalán indul el, és ajándékba letölthető önismereti feladatokat kínál, úgy gondoltam kapcsolódik a munkámhoz, olvassuk el. Előre le kell szögeznem, hogy nem tartozom Feldmár András gondolatainak feltétlen elfogadói közé, ezért talán objektívebben tudom bemutatni, mit is várhatunk a könyvtől.

A bevezetés maga az ‘A barna tehén fia’ című a táltos mesék kategóriájába sorolható népmese. A történet átfogja egy ember (a barna tehén fia, Laci) teljes életét és minden általánosan emberi életeseményt és konfliktust, amellyel találkozhatunk életünk során.

A könyv további részében Feldmár András és Büky Dorottya virtuális, majd legépelt és szerkesztett beszélgetéseit olvashatjuk a mese kapcsán. Ezek a beszélgetések inkább impulzus szerűek, és sokszor alig kifejtett gondolatcsírákat tartalmaznak. Olvasás közben jól jön egy alapvető lélektani irányultság és ismeretmennyiség, különben a gondolatok nagy része hosszas utánajárással lesz csak értelmezhetővé.

KépAz impulzusok ugyanakkor érdekesek és értékesek: mindenki megtalálhatja benne azokat a kulcs gondolatokat, amelyek őt személy szerint, adott élethelyzetében tovább lendíthetik, vagy éppen sokkolhatják. Ez annak köszönhető, hogy amint fentebb írtam, a mese általános emberi szerepekről és helyzetekről: anyákról, apákról, mostohákról, útra kelésről, hűségről, testvérségről és szerelemről szól.

Belepillanthatunk Feldmár gondolkodásába és szakmai szemléletébe, emellett pedig saját élettapasztalataiból is kapunk egy kis ízelítőt. Ami segítő szakemberként a legtöbbet adhat az olvasónak, az Feldmár terápiás alapállásának és célkitűzéseinek a megismerése: nem segíteni akar, hanem meghallgatja, elfogadja és bátorítja a hozzá forduló klienst, akár csak Carl Rogers. Azt írja, hogy a terápiás folyamat lényege, hogy a helyzeteket újra és újra átfogalmazzák, körbejárják, mígnem eljutnak ahhoz a megfogalmazáshoz, ami a legvalóságosabb, ahonnan a kliens már másképpen, új szemszögből látja helyzetét. A terápiás munka így nem egy egyenes A és B pont között, hanem egy labirintus vagy spirálfolyam, amiben sok a kanyargás és a tévút.

Az intellektuális kalandozás során olvashatunk érdekes történeteket Freudról és Laingről (Feldmár „mesteréről”), a sámánizmusról, a feminizmusról és a születés előtti magzati életről.

A könyv mellé adott önismereti gyakorlatok egy része valóban érdekes és egyedül is elvégezhető, de egy részét nem tartom megfelelőnek, mert kevéssé kidolgozottak, és nagyon magára hagyják az „önismeretre vágyó laikust”. Ezek egyébként a könyv megvásárlása nélkül is letölthetőek néhány kattintással a www.barnatehen.com weboldalról.

Összességében maximum néhány nap alatt elolvasható, gondolatébresztő könyvet kap, aki beszerzi és elolvassa ‘A barna tehén fiá’-t.

Ajánlom a könyvet: Feldmár rajongóknak, valamint nyitott gondolkodóknak, akiket érdekel a pszichológia és hajlandóak a szerzőkkel együtt gondolkodni.

Beszerzése: A könyv viszonylag könnyen beszerezhető, nagyobb könyvesboltokban, online könyves portálokon, és könyvtárakban is fellelhető.

Ti már olvastátok? Hogy tetszett?

Advertisements