Mit hoz a december?

ImageA mai nappal beköszöntött a december, amely a nyelvújítók után a leleményes „fagyláros” nevet viselné. A népi kalendáriumban egyszerűen karácsony havának nevezik. Idén a mai nappal megkezdődik az Advent is, a várakozás időszaka.

♣ ♣ ♣

December hónapban mindannyian várakozunk: például a karácsonyra, a kis Jézus születésére, a családi együttlétekre, a fényre, vagy éppen az év végi pihenésre. A hónap lehetőséget ad arra, hogy átgondoljuk, idén kiknek és miért tartozunk hálával, és kigondoljuk annak a módját, ahogyan ezt tettekkel vagy ajándékokkal meghálálhatjuk.

Az Advent régen böjti időszak volt: a Húsvétot megelőző böjthöz hasonlóan készültek fel az ünnepekre, de a keresztények a mai napig egyfajta áldozatot mutatnak be ekkor a hajnali misék látogatásával. Lemondást jelent ilyenkor maga az ajándékozásra való előkészület is: a munka után megmaradt, önmagunkra fordítható értékes időt mások ajándékának kiötlésére, beszerzésére vagy elkészítésére áldozzuk. Mivel az Advent a hagyományok szerint az aktív, szeretetteli cselekedetek időszaka, így ilyenkor többen próbálnak önkéntességgel vagy adományokkal segíteni az arra rászorulókon.

ImageEz az időszak a magánéletben és a munkahelyeken egyaránt lehet az évértékelésé: áttekinthetjük, hogyan teljesítettünk az idén, és ezzel meddig jutottunk el céljainkhoz képest. Az év végi leltározás a lelkünknek is segítséget jelenthet, hogy akár írott formában is ránézhessünk az „éves mérlegre”, és leszűrhessük az idei év tanulságait.

A mai napra két gyakorlatot hoztam, melyek elsősorban biblio módszerekkel dolgoznak. Az első a 2013-as év tapasztalatainak rendszerezésére szolgál, ezért kicsit „keményebb” feladat. A második gyakorlatot az első után javaslom elvégezni, ebben inkább a Karácsonyra való tudatos felkészülés kerülhet a középpontba, annak megfelelően, hogy Neked mit jelent ez az ünnep.

ImageGyakorlat #1: Év végi leltár

Eszközök:

  • Papír,

  • Toll, ceruza.

Készítsd el saját éves mérlegedet: egy papírlapot ossz fel négy részre, és a négy cellát nevezd el az alábbiak szerint:

  • Örömök – ide kerülhet bármilyen idén elért cél, siker, vagy szerencsés életesemény, amit örömnek könyvelsz el,

  • Nehézségek – ide kerülhetnek azok a dolgok, amiket nem sikerült elérni, azok a lehetőségek, amiket elmulasztottál, vagy amik szerencsétlenül alakultak,

  • Dolgok, amikért büszke lehetek – ide írhatsz bármit, amire büszke vagy, akár sikereket, akár megszerzett új tapasztalatokat, tudást,

  • Fejlődési lehetőségek a jövőre nézve – ide gyűjts azokat a dolgokat, amelyekben most úgy látod, hogy a jövőben fejlődhetnél még.

Az egyes pontokhoz szándékosan nem írok példát, hiszen mindenki más és más szempontok alapján gondolkozik saját életéről.

Amikor elkészült a „mérleged” olvasd át és gondolkozz kicsit rajta. Milyen érzés mindezeket leírva látni? Összességében elégedett vagy az idei éveddel? Mi az, amit nem esik jól a listákon látnod? Mi tölt el a legnagyobb megelégedéssel?

Amennyiben elteszed a 2013-as „mérlegedet”, jövőre lehetőséged lesz összehasonlítani az éveket!

ImageGyakorlat #2: Indíts Adventi naplót!

Eszközök:

  • Üres füzet, vagy egy köteg lap, amit például zsineggel összefogsz,

  • Toll, ceruza,

  • Tetszés szerint: színes, újságkivágások, fotók.

Az adventi napló indításaként kezdd egy bevezetővel vagy levéllel, amelyben összefoglalod, hogy miért fontos neked ez az időszak, és mit szeretnél a Karácsonyig hátralévő 24 napban tenni, elérni, megélni. Ez a levél segít abban, hogy tisztázd magadban: 24 teljes értékű nap áll a rendelkezésedre, hogy arra használd fel, amire valóban szeretnéd.

A továbbiakban a naplóba lehetőségeid szerint írj naponta vagy hetente arról, hogy mit jelentett neked az adott nap vagy hét, mi volt a legkellemesebb emléked, és mit szeretnél célként kitűzni magadnak a holnapi napra vagy következő adventi hétre.

A naplóba cenzúra nélkül írj, és annyit, amennyi jólesik. Ha kedved van, az írást színesítheted firkákkal, rajzokkal, kivágott képekkel vagy saját fotókkal.

Az elkészült napló újraolvasva rengeteg emléket és érdekes tanulságokat rejthet majd, akár a következő Adventi időszakban előszedve.

Te kihasználod a rendelkezésedre álló időt?

Advertisements