Készíts “kreatív cipősdobozt”: adj, hogy alkothassanak!

KépKarácsony közeledtével számtalan jótékonysági lehetőséggel találkozunk. Van ahol az időnket, és a munkánkat, van ahol a pénzünket és adományainkat ajándékozhatjuk a rászorulóknak. Mai bejegyzésemben egy olyan kezdeményezésre szeretném felhívni a figyelmeteket, ahol kicsit mind a kettőre, gondolkodásra és adományokra is szükség van. Kihasználva az ünnep adta lehetőségeket, készítsünk “kreatív cipősdobozt”, hogy azok a gyerekek is élvezhessék az alkotás örömét, akiknek eddig nem volt rá lehetősége!

♣ ♣ ♣

A Cipősdoboz akció gyökerei Angliába vezetnek, ahol évtizedek óta sikerrel működik ez a frappáns ajándékozási folyamat. Lényege, hogy egy “cipősdoboznyi” ajándékot készíthetünk össze egy általunk elképzelt korú és nemű, ismeretlen gyermeknek, aki Karácsonykor a Baptista Szeretetszolgálat közbenjárásával megkapja csomagunkat. Az akció kereteiről részleteket a fenti weboldalon találhattok.

A kezdeményezés keretén belül lehetőség nyílik olyan eszközök ajándékozására is, melyekkel a gyerekek önállóan is aktív alkotásba foghatnak. A gyermekek számára a szabad rajz, festés és gyurmázás utat nyit egy új világra. Az elmélyült munka közben kiszakadhatnak gyakran fojtogató hétköznapjaikból, és egy saját mesebeli birodalmat álmodhatnak maguknak. Ez a gondolat adta az ötletet a “Készíts kreatív cipősdobozt: adj, hogy alkothassanak” jelige megfogalmazására.

kollázs

Milyen egy “kreatív cipősdoboz”?

A “kreatív cipősdobozba” – egyéb ajándékok mellett – olyan eszközök kerülnek, amelyekkel az ajándékozottak otthonukban, önállóan alkothatnak. A doboz összeállításánál figyelj oda arra, hogy az általad megálmodott korú gyermek számára valóban használható (és semmiképpen nem veszélyes) eszközöket küldj: például a gyurma, a papírlyukasztó vagy a matricák a kisebbeket, míg a tempera, a pasztell kréta, a szén főleg a nagyobbakat tudja majd lekötni. A csomagba kerülhet festék, színes ceruza, zsírkréta, radír, de ez esetben ne feledkezz meg a rajzlapról sem!

Ha nagyobb gyermekre gondolsz, ajándékozz neki egy naplónak alkalmas füzetet tollakkal, hogy abba leírhassa azokat a gondolatokat amik a legjobban foglalkoztatják. Tedd bele az általános iskolában használt furulyád vagy egy régóta kallódó dorombot, használati útmutatóval. A lehetőségek és kombinációk száma végtelen: gondold át, te még minek örültél volna abban a korban?

Ha van egy kis pénzed és néhány ötleted, arra buzdítalak: Készíts “kreatív cipősdobozt”: adj, hogy alkothassanak!

Advertisements