Az Outside art fogalma és Adolf Wölfli

Adolf WölfliAz ‘Outside art ‘kifejezés Roger Cardinal, brit műkritikustól származik, mely tulajdonképpen a francia Jean Dubuffet által megalkotott ‘Art brut’ kifejezés angol változata. A két fogalom valójában ugyanazt takarja: olyan művészeti tevékenységet, művészeti produkciót értünk alatta, mely az intézményes művészet keretein kívül keletkezett. A kifejezést legkorábban az elmegyógyintézetek lakói által készített alkotásokra alkalmazták, ám később a spektrum szélesedett, és ma sokan az autodidakta, vagy naiv művészek munkáit is ebbe a kategóriába sorolják.

A pszichiátriai betegek kreatív, alkotó tevékenysége iránt az érdeklődés az 1920-as években kezdett kialakulni. Az első e témában írt könyv a svájci Dr. Walter Morgenthaler tollából származik, címe: „Ein Geisteskranker als Künstler”, azaz „Egy pszichiátriai beteg, mint művész”. Morgenthaler ebben a munkájában Adolf Wölfli nevű páciensének esetét tárgyalja, akit ma úgy tartanak számon, mint az első művészt, akit az ‘outside artist’ címmel illettek.

GrammophonÉlettörténete, ahogyan alkotásai is igen megrázóak. Wölfli gyermekkorában többszöri fizikai és szexuális bántalmazáson ment keresztül egészen 10 éves koráig, amikor árvaházba került. Felnőtt korában farmok munkásaként és katonaként dolgozott, ám gyermekmolesztálás vádjával fiatalon börtönbe került. Szabadulása után nemsokkal ismét elfogták és hasonló vádak miatt került előbb börtönbe, majd a svájci Waldau pszichiátriai intézetbe, ahol élete hátralévő részét töltötte. A diagnózis pszichózis volt, mely erős hallucinációkkal társult.

ScissorA művészet iránt Waldaui évei alatt kezdett érdeklődni. Első munkái tollrajzok voltak, melyekből nagyjából 50 darab készült a korai években. Később, már kiforrott technikával kezdett bele abba 25.000 oldalas illusztrált szövegtengerbe, melyben saját életét alkotta újra mintegy magánmitológiává fejlesztve azt. A tollrajzokkal és montázsokkal illusztrált oldalak mellett zenei aláfestést is készített a szövegekhez, melyeket téma szerint könyvekbe rendezett.

Waldaui halálát követően életművének megőrzésére és gondozására alakult az Adolf Wölfli Alapítvány. Az ‘outside artist’ művei a mai napig megtekinthetőek Svájcban a Museum of Fine Arts Bern-ben.

Lássuk még néhány csodálatos alkotását:

Zungsang  Amalie.Cleress Fraft.Cheese  Hauttania Rosalie.Walther Saint.Mary.Castle.Giant.Grape  St.Adolf.Cathedral

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek Likeold, vagy oszd meg, hogy minél többekhez eljusson! Köszönöm!

Advertisements

One thought on “Az Outside art fogalma és Adolf Wölfli

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.