Tippek: Hogyan támogasd gyermeked kreativitásának fejlődését

A kreativitás fogalma a mai napig ingoványos terület a tudomány számára. Számtalan versengő elmélettel és meghatározással találkozhatunk a témában. Kreatívnak lenni az én megközelítésemben egy szemléletmód, mely meghatározza, hogyan viszonyulunk a problémákhoz, milyen módon és eszközökkel fogunk azok megoldásához. A kreatív ember a problémákra érzékeny, és képes azokra újszerű megoldásokat találni, miközben gondolkodása rugalmas marad. A kreativitás „használata” nem feltétlen vezet művészeti alkotáshoz, olykor „csak” egy probléma frappáns megoldását eredményezi. Ugyanakkor, főleg gyermekek esetében, a művészeti alkotások befogadásával, és a gyakori, aktív művészeti alkotással a kreatív életszemlélet és problémamegoldás fejleszthető.

Mai bejegyzésemben néhány tippet hoztam ahhoz, hogyan kezdhetünk neki gyermekünk kreativitásának kibontakoztatásához!

Mutassunk példát!

Keressük meg, saját életünkben mit jelent a kreativitás? Gyönyörű süteményeket készítünk, vagy épp a kertépítésben, barkácsolásban éljük ki kreativitásunkat? Esetleg rendszeresen írunk naplót, vagy varrással, lakberendezéssel foglalkozunk szívesen?

Ezeket a napi gyakorlatokat végezzük úgy, hogy annak gyermekünk is részese lehessen, és láthassa mit is jelent az elmélyült figyelem, az alkotás és az elkészült mű élvezete.

festékekBiztosítsuk az eszközöket!

Amíg gyermekünkben nem alakult ki kizárólagos elköteleződés egy művészeti ággal, vagy hobbival kapcsolatban, biztosítsunk számára minél változatosabb eszközöket. Pénztárcánkhoz és a gyermek életkorához mérten legyenek otthon különféle képzőművészeti, és zenei eszközök (pl. festék, gyurma, furulya, doromb, síp), mesés- és verses könyvek.

Szánjunk rá időt!

Kezdetben a művészeti eszközök megismeréséhez támogatást kell adnunk a gyermekeknek. Nem kell komoly műveket létrehoznunk, elég, ha csak megmutatjuk, hogyan festhet színes köröket az ecsettel, vagy hogyan adhat ki különböző hangokat egy körtemuzsikán. A közös alkotás szokássá is válhat, melyhez rengeteg inspirációt találhatunk az interneten.kisfiú olvas

Adjunk számukra inspirációt!

Ahhoz, hogy képzelőereje és alkotókészsége fejlődjön, külső ingerekre is szüksége van. Vigyük el őt gyermekek számára összeállított kiállításokra (pl. Mesemúzeum), bábszínházba, gyerekhangversenyekre, vagy egyszerűen csak olvassunk neki esténként mesét, énekeljünk közösen!

Adjunk teret az alkotásnak!

Biztosítsunk a gyermek számára olyan sarkokat otthonunkban, ahol kényelmesen elmerülhet az alkotásban és közben a rendre sem kell olyan katonásan figyelnie.gyerek kézzel festés

Legyünk rá büszkék!

Az elkészült alkotásokat kritika nélkül fogadjuk és legyünk rájuk büszkék! Hallgassuk örömmel az új szerzeményeket, rendezzünk minifelolvasást, hangversenyt, táncestet vagy kiállítást!

Bátorítsuk őt!

Amennyiben látjuk rajta, hogy nem találja a helyét, vagy unatkozik, javasoljuk neki, hogy alkosson egy témával kapcsolatban. Számos nagyon értékes kreatív feladatot találhatunk akár az interneten is. Ha már elköteleződött valamilyen művészeti ág mellett, úgy bátorítsuk őt azzal, hogy érdeklődésének megfelelő eszközöket, könyveket ajándékozunk neki, esetleg szakkörre, magántanárhoz íratjuk őt.Kislány hegedül

Bár kiindulásnak elég lehet ennyi, tudnunk kell, hogy a kreativitás fejlesztésének ez csupán néhány lépése. Ami igazán számít, az öletek mögött megbúvó családi értékrend. Neked, szülőként számít a művészet? Része mindennapi életednek? Hasznosnak tartod?

Advertisements