A kreatív napló “módszer”

A kreatív naplózás Amerikában nagyon népszerű “házi” avagy “csináld magad”  önismereti módszer, amiről szerencsére Magyarországon is egyre többet lehet hallani. A technika valóban pofon egyszerű, könnyen kivitelezhető és inspiráló, önismereti hasznáról nem is beszélve. Mai bejegyzésemben a kreatív naplózás témáját járom körül.

♣ ♣ ♣

Arról, hogy a kreatív naplózás ötlete kitől származik, vagy hogy ki és miként forradalmasította ezt a módszert, tengernyi, egymásnak ellentmondó információ kering a nemzetközi sajtóban. Mivel az eszköz maga egy napló, amely majdhogynem egyidős az emberiséggel, így nehéz lenne felkutatni, vajon ki használta először ezt a “kevert” technikát arra, hogy gondolatait, álmait, érzéseit formába rendezze.

kreatív napló

Kevertet írok, ugyanis a kreatív napló jellegzetessége, hogy tartalma nem csak írással, hanem egyéb képzőművészeti eszközöket is felhasználva készül. Indulásképpen egy üres naplóról van szó, amelybe a hagyományos bejegyzéseken kívül bármi bekerülhet: egy kollázs a céljainkról, egy interjú saját magunkkal, egy inspiráló gondolattérkép. A tartalomnak csak a fantáziánk szabhat határt.

A kreatív naplózás szórakoztató, meditatív és inspiratív elfoglaltság. Sokaknak nincsen szüksége különösebb navigációra ahhoz, hogy saját fejlődésük, lelki tisztulásuk eszközeként alkalmazzák. Akiknek mégis segítségre van szükségük ahhoz, hogy a naplóba mindig új témák kerüljenek, segítséget kaphatnak a főként angol nyelvű oldalakon található feladatoktól, feladat gyűjteményektől.

kreatív napló2

Néhány példa ilyen kreatív napló gyakorlatokra:

  • Készíts egy képet (bármilyen eszköz felhasználásával) arról az álmodról, ami hosszú ideje a legjobban foglalkoztat. Miután elkészült a kép, írj műkritikát, értelmezést róla, akárcsak egy újságíró tenné. Amikor elkészültél, nézd meg, milyen benyomást tesz rád a kép és a kritika?
  • Szedd listába, hogy milyen tényezők hátráltatnak téged a mindennapokban, hogy minél teljesebb életet élhess. A listát dekoráld ki, és ha jólesik, fesd vagy satírozd át azokat a tényezőket, amelyeket megszelídíthetőnek tartasz.
  • Készítsd el egy test sziluettjét, majd színezd ki úgy, hogy a legjobban kifejezze, tested aktuális állapotát. Használd bátran a színeket, emeld ki azt a testrészedet, ami most a legtöbb törődést igényelné. Amikor elkészültél, szedd pontokba, mit fogsz tenni azért, hogy tested állapota megváltozzon.

Eszközök tekintetében bármi alkalmazható, amihez kedvünk támad: festhetünk vízfestékkel, akrillal, színezhetünk zsírkrétával, használhatunk tust, és kollázst készíthetünk bármilyen képből vagy szövegfoszlányból, ami alkotásra, gondolkodásra inspirál bennünket.

Fraft.Cheese

A technikák közül egyet emelnék ki, ez pedig a nem domináns kéz használata, mely dr. Lucia Capacchione nevéhez fűződik. A módszer lényege, hogy kreatív naplózás közben nem csupán a domináns kezet, de másik kezünket is aktívan és tudatosan alkalmazzuk, ezzel működésbe hozva jobb (kreatív, holisztikus, spirituális) agyféltekénket. Mivel legtöbbünk esetlenül használja nem domináns kezét, így az azzal való írás, rajzolás mintegy regressziós állapotot idéz elő – tehát visszarepít bennünket az írás tanulásának életkorába – ezt kihasználva könnyebben kommunikálhatunk “gyermeki” énünkkel.

Arról, hogy mennyire szerencsés “csináld magad” önismereti módszerekkel dolgozni, megoszlik a szakemberek véleménye. Ugyanakkor úgy gondolom, az önismerettel való otthoni, önálló foglalkozás növeli az emberek tudatosságát, önbecsülését, javítja az önmagukkal és a világgal való kommunikációs képességüket, emellett pedig csökkenti a mindennapi élettel járó stresszt. Ennek fényében mindenkit arra buzdítok, hogy ha kedvet érez hozzá, még ma próbálja ki a kreatív naplózás módszerét!

Advertisements