Álarcaink – A farsangi önismeret

mexikói maszkFebruár hónap – Böjtelő hava – idén teljes egészében a farsangi szezoné, hiszen az új szakaszt nyitó hamvazó szerda 2014-ben március 5-ére fog esni. A farsangi szezon a nagy bálok, lakomák és az esküvők időszaka, amikor a szabályok és keretek egy rövid időre felrúghatóakká válnak. Ezt a periódust a keresztény kultúrkörben a szigorú, elcsendesedésre buzdító és megtisztító erejű Böjt követi. Mai bejegyzésemben a farsang egyik kiemelt kellékével, az álarccal és annak jelentésével foglalkozva egy igazi farsangi művészetterápiás feladatot hoztam nektek.

♣ ♣ ♣

Az álarcok használata hosszú történelemre tekint vissza, hiszen már az ókori civilizációk is alkalmaztak úgynevezett halotti-, rituális- illetve színházi maszkokat. Gondoljunk csak az egyiptomi múmiák halotti maszkjára, vagy a maja papok áldozati maszkjaira.

maszkok

Az álarc személyes identitásunk legkönnyebben felismerhető részletét, arcunkat fedi, ezzel elrejtve és átváltoztatva annak viselőjét. Maszkot hordva felismerhetetlenné válunk, mely egyszerre ad védelmet és szabadságot. Cselekedeteinket és kommunikációnkat egy időre eltávolíthatjuk önmagunktól: olyasmiket is megtehetünk, amely hétköznapi identitásunkkal, a mások számára önmagunkról mutatott képpel nem összeillő.

ókori maszk

A maszk megválasztása lehetőséget ad az önkifejezésre. Segítségével szociális közegben mutathatjuk be mások számára eddig ismeretlen – elnyomott vagy kevéssé mutatott – oldalunkat, kifejezhetjük vágyainkat. Az ősi isten és állat álarcok felvétele szimbolikus jelentőségű volt: viselőjüket az ábrázolt alak kiemelkedő pozitív, vagy negatív tulajdonságaival ruházta fel. A maszk viselése tehát spirituális jelentőséggel is bír, mert segítségével olyan tulajdonságok, vágyak, elfojtott én-részek is megélhetőekké válnak, melyekkel hétköznapi életünk során nem foglalkozunk. Erőnk és önbizalmunk megsokszorozódhat a viselt álarc tulajdonságai folytán.

állatmaszk

Gyakorlat: Készítsd el az álarcodat!

Eszközök:

  • Karton papír, színes papírok, textil hulladékok,
  • Színes ceruza, kréta,
  • Olló,
  • Ragasztó.

Bármilyen rendelkezésedre álló eszközzel dolgozhatsz, ami a feladat kapcsán a kezedbe kerül, és inspirál. A fent felsoroltakon kívül használhatsz például faágakat, virágszirmot, alufóliát vagy bármilyen dekorkelléket.

A gyakorlat lényege, hogy az eszközök előpakolása után csendesedj el picit, majd szánj körülbelül 20 percet saját álarcod elkészítésére!

maszkot viselni

Az álarc elkészültét követően barátkozz az elkészült alkotással, járd körbe, akaszd ki a falra, vagy vedd is fel a tükör előtt.

Néhány kérdés, ami segíthet az élmény feldolgozásában:

  • Milyen érzés fog el, amikor a maszkra pillantasz? Kedved támad felvenni, vagy inkább a falra akasztanád (esetleg kidobnád azonnal)? Miért?
  • Mit ábrázol  a maszk? Van konkrét alakja (pl. állat) vagy inkább elvont jelentése van? Milyen tulajdonságokat képvisel?
  • Milyen helyzetben viselnéd ezt az álarcot emberek köz    ött? Mi lehet ennek az oka?

Személyes álarcod jelentésének felfejtése néha könnyű, néha viszont időt igénylő feladat, ezért azt javaslom, néhány napig nézegesd még, és gondolkodj a fenti kérdéseken!

Remélem ma is hasznosnak találtad bejegyzésemet! Ha igen, kérlek vidd a Blog hírét a világban, hogy minél többen ismerkedjenek meg a művészet adta önismereti lehetőségekkel! Köszönöm!

Advertisements