„The Lady in Number 6: Music Saved My Life” – Az idei Oscar-díj nyertese dokumentum rövidfilm kategóriában

Alice Herz SommerAz idei Oscar-díj nyertesei között feltűnt egy olyan dokumentumfilm is, amely a művészetről, zenéről és annak megtartó erejéről szól, ezért ajánlom figyelmetekbe!

♣ ♣ ♣

A „The Lady in Number 6” című rövidfilmben Alice Herz Sommer, a 109 éves, cseh származású zongoraművész vall arról, milyen szerepet tölt be a zene az életében. Az idős hölgy a holokauszt legidősebb ma is élő túlélője, aki a mai napig egyedül, önellátóan és aktívan él angliai lakásában.

Fiatal korában ünnepelt zenészként koncertezte végig Európát, mígnem családja után őt és 6 éves fiát is a Theresienstadti koncentrációs táborba szállították. A táborban saját szenvedésein túl azzal is meg kellett küzdenie, hogy gyermekét nem tudja ellátni, és válaszokat sem adhat számára arról, hogyan és miért kerültek ebbe a helyzetbe.

Alice elérte, hogy koncerteket adhasson a táborban, és a mai napig büszke rá, hogy több, mint 100 Theresienstadti zongorakoncertjével nem csak saját életét, józan eszét és jó kedélyét mentette meg, de társai életébe is szépséget és reményt lophatott.

A filmben Alice saját, hiteles tapasztalatait hallhatjuk arról, hogyan élhetünk hosszú és örömteli életet. Vigyázat, inspiráló és lélekemelő! 🙂

Íme a film előzetese:

A teljes film kölcsönözhető, vagy megvásárolható az alábbi oldalon:

http://vimeo.com/ondemand/5182

Záradék: Alice Herz Sommer 2014. február 23-án, 110 éves korában elhunyt.

Advertisements