Bill Taylor művészete

Bill Taylor egyike a legkeresettebb és legismertebb outsider művészeknek, alkotásait Picasso és Matisse műveivel hozzák összefüggésbe. A rabszolga sorban született, és csupán 80 éves korában alkotni kezdő művész képei ma több neves galériában megtalálhatók (Pl. Metropolitan Museum of Art, Museum of Modern Art).

Bill Taylor 3

Taylor 1854-ben született Alabamában, rabszolga sorban. A Polgárháború végeztével továbbra is a földeken dolgozott és népes családot alapított. 79 éves korában, mikor utolsó gyermekei is elhagyták a farmot, valamint egykori „gazdái” is eltávoztak az élők sorából, Taylor új munka és lakhatás reményében indult útnak. Egy ideig cipőkészítőként, majd útépítéseken dolgozott, míg végül legyengült egészsége miatt Montgomeryben telepedett le, ahol egy temetkezési vállalkozónál talált szállást magának. Az akkor már két mankóval is nehézkesen közlekedő férfi nap közben egy doboz tetején ücsörögve, utcai plakátok és dobozok hátlapjára készítette szén és kréta rajzait.

Bill Taylor 1

A korábban semmilyen művészeti képzésben nem részesült 81 éves férfi élete végéig – alig néhány év leforgása alatt –  közel 1800 művet hozott létre. Ezek jó része annak köszönheti fennmaradását, hogy Charles Shannon, egy fiatal festőművész, aki a színes bőrű közösségekről készített vázlatokat a környéken, meglátta a Taylor alkotásaiban rejlő fantáziát és néhány cent fizetségért megvásárolta tőle azokat. Shannon lelkesedésében azonnal kiállítások szervezésével kezdett foglalkozni. Múzeumokkal és galériákkal tárgyalt, ahol bemutathatja az outsider művész képeit, ám erre egészen Taylor haláláig nem került sor.

Bill Taylor 2

Bill Taylor képei magukon hordozzák az afrikai művészet jegyeit, ugyanakkor látásmódját sokan Picasso minimalizmusával rokonítják. A képeken megjelenő figurák zömében az utcán Taylor előtt elhaladó hétköznapi emberek, és ott lézengő állatok. Egyszerűségük elementáris hatást vált ki a szemlélőből.   Bill Taylor 4

Nektek hogy tetszenek az alkotások?

Bill Taylor 5

Advertisements