Melódiák a műtőasztalon, avagy a zene fiziológiai haszna

A British Journal of Surgery című folyóiratban 2007-ben megjelent egy cikk, amelyben a kutatók az úgynevezett egynapos sebészeti beavatkozásra érkezők hormonszintjét és immunválaszait vizsgálták műtét közben. A vizsgálat alapgondolata az volt, hogy a műtét alatt hallgatott zene befolyással lehet a felépülés gyorsaságára, és a páciens műtétet követő közérzetére. Érdekes eredményekre jutottak!

Kotta♣ ♣ ♣

A pácienseket random módon sorolták három csoportba. Az első csoport modern zenét hallgatott műtéte közben, a második csoport tagjai négyféle zenei stílus közül választhattak, míg a harmadik csoportba tartozókat a hagyományos módon, zeneszó nélkül operálták. A vizsgálatban a résztvevők kortizol és limfocita szintjét vizsgálták a műtét előtt és után.

A kortizol a mellékvese által termelt stresszhormon, mely gyulladás csökkentő és antiallergén hatású, így az optimális gyógyulás érdekében ennek a normálishoz képesti megemelkedett szintje kívánatos. A limfociták nyiroksejtek, melyek az immunreakciókban játszanak kiemelkedő szerepet.

A vizsgálat eredményei alapján a kortizol szint mindkét zenét hallgató csoportban megemelkedett, míg a csendben operáltak esetében csökkent a beavatkozás alatt. Éppen fordított volt a helyzet a limfociták esetében, ahol a zenét hallgató csoportok limfocita szintje csökkent, míg a csendben operáltaké növekedett műtét közben.

Az eredményeket összefoglalva: a zene, és kiemelten a páciens által kiválasztott zene alkalmazása műtéti szituációban fiziológiailag is kimutatható pozitív hatással van a beteg állapotára és későbbi felépülésére.

Az eredeti cikk elérhető innen.

Advertisements