Csináld magad hangszerek zeneterápiához és örömzenéléshez

Mai bejegyzésemben olyan otthon is elkészíthető hangszereket gyűjtöttem össze, amelyekkel kiegészíthető a művészetterapeuta eszköztára, emellett pedig kisgyermekes családoknak is hasznára lehetnek. Válogassatok kedvetekre!

♣ ♣ ♣

Művészetterápiás képzésem során megtapasztalhattam, hogy milyen az igazi, önfeledt örömzenélés. Persze nem rögtön a csoport kezdetén, de egy jó fél éves – éves csoportmunka után már könnyedén ment, és óriási katarzist jelentett mindannyiunk számára. Korábban azt gondoltam, csak az lehet zeneterápia, ahol zeneileg képzett emberek komoly hangszereken játszanak. Itt rádöbbentem, hogy a képzettség néha éppen hogy akadálya annak, hogy a kotta nélküli, felszabadult zenélés elkezdődhessen, és hogy hangszernek olykor egy fakanál és egy láda is megteszi.

Az alábbiakban olyan hangszereket gyűjtöttem össze, amiket fillérekből el lehet készíteni, mégis közkedvelt elemei lehetnek egy zeneterápiás foglalkozásnak, zene órának, vagy éppen egy családi örömzenélésnek a gyerekekkel. A hangszerek nevére kattintva megnyílik a forrásoldal, ahol az elkészítésről is bővebb információkat találtok.

1. Kasztanyetta söröskupakokból

Kép

2. Szájharmonika jégkrém pálcikákból

szájharmónika3. Konzervdoboz zeneállomás

konzervdoboz zeneállomás

4. Konzerv bongó

bongo

5. Kazoo papírhengerből

kazoo

6. Sörös kupak tamburin

söröskupak tamburin7. Papírtányér tamburin

papírtányér tamburin

8. Pörgő dobpörgő dob

9. Dió csörgődió csörgő

10. Maracas

maracas

Végezetül hallgassátok meg egy osztály koncertjét a maguk által készült hangszerekkel – felismertétek a Coldplayt? 🙂

Advertisements