Zentangle: az esztétikus meditációs firka

Kép

Külföldi oldalakon gyakran találkozom olyan fogalmakkal, amiket itthon még nem ismerünk, vagy nem nevezünk nevén. Külföldön, főleg Amerikában szokássá vált a legegyszerűbb dolgok köré is filozófiát és módszertant keríteni, a matek órai firkából így alakult ki a “zentangle” jelensége.

♠ ♣ ♠

A zentangle szó a zen – minek is magyarázzam – és a tangle – kuszaság, összevisszaság – szavakból keletkezett. Olyan alkotásokra használjuk, melyekben a körvonalat, ami gyakran tényleg csak egy szabadon meghúzott kuszaság, néha pedig konkrét tárgy körvonala, különböző egyszerűbb és összetettebb, kétdimenziós, vagy térhatásúvá árnyékolt mintákkal töltenek ki. Az alkotás folyamata aprólékos és néhány mintánál nagy odafigyelést igényel, emiatt stresszoldó, meditatív hatást vált ki. Az elkészült alkotás jelentéktelen rajztudás esetén is szemet gyönyörködtető, ezért bárki, bármikor elkezdheti. Eszközigénye csekély: papír és egy ceruza, toll, vagy filc szükségeltetik hozzá.

Kép

A zentangle mintákat egy kis kreativitással, szövetek vagy állati mimikrik szemrevételezésével bárki megalkothatja, de akár az interneten is gyűjthet inspirációt. A tanglepattern.com weboldalán százával találhatunk szebbnél-szebb mintázatokat.

Jöjjön néhány kedvencem a zentangle alkotások közül, hátha megjön a kedvetek!

KépKépKép

Ha pedig kedvet kaptatok, húzzatok egy tetszőlegesen kusza vonalat egy papírra, és kezdődhet is a meditációs firkálás!

Advertisements