A fehér olajpasztell mágiája

A művészet örömA fehér olajpasztell, vagy zsírkréta létjogosultsága sokak számára megkérdőjelezhető és homályos volt ezidáig – néhány nappal ezelőttig közéjük tartoztam én is. A vízfestékkel való kísérletezés vezetett rá arra, művészetterapeutaként mire is alkalmazható ez az olyan sokáig elhanyagolt eszköz.

♣ ♣ ♣

Az olajpasztell olyan nyomot hagy a papíron, ami kémiai tulajdonságai miatt nem oldódik fel a vízfestékben, ezért amennyiben előre felvisszük, az akvarell alatt jól látható, elmoshatatlan nyomot hagy. A színes pasztellkrétával rajzolt képek akvarellel való díszítése is izgamas kísérlet lehet, de a fehér krétának ennél sokkal érdekesebb hatása van: ezt ugyanis rajz, vagy írás közben, illetve után szinte lehetetlen észrevenni és olvasni a fehér papírlapon. Az elkészült minták csak a színes festékkel való átmosást követően jelentkeznek, így a fehér pasztellel való rajzolás és írás mágikus módon sejlik fel a színek mögött.

Fehér olajpasztell és akvarell

A technikával való kísérletezés több művészetterápiás ötletet hozott számomra, annak szimbolikus jelentésein keresztül. Ezek:

  • a fehér kréta rajz segít elengedni a kontrollt, feloldódni a szabad alkotásban és az önkifejező mozdulatokban, ezért nehezen felengedő, vagy szélsőségesen erős belső kontrollal rendelkező kliensek számára gyümölcsöző lehet ez a technika,
  • ez a fajta alkotás segít felismerni azt, hogy néha szándékos cselekedeteink is vezethetnek a szándéktól eltérő eredményekre,
  • segítségével megérthető, hogy lelkünkben a láthatatlannak, jelentéktelennek tűnő események is képesek nyomot hagyni,
  • szimbolikus módja lehet ez a titkok, eddig rejtegetett én-részek feltárásának, bemutatásának.
    Titok - fehér olajpasztell akvarellel

Mint minden akvarelles, vizes technika, úgy a fehér pasztell színes átmosása is az érzelmekkel való munka kiváló terepe. Pusztán az alkotás és felfedezés öröméért is ajánlom ezt a módszert minden kisgyermekes szülőnek!

Advertisements