Onkológia a vásznon

Újra egy olyan kezdeményezésre találtam, amit nagyon hasznosnak és érdekesnek tartok, ezért szívesen találkoznék vele hazánkban is. Amerikában 2004 óta létezik egy művészeti pályázat, amelyre rák betegségben szenvedők, túlélők és hozzátartozóik, gondozóik alkotásait várják. A pályázat neve Lilly Oncology on Canvas.

♣ ♣ ♣

A pályázatra 2008 előtt még a világ bármely országából lehetett jelentkezni, ez mára sajnos az USA és Puerto Rico lakosságára redukálódott. A beküldött alkotások mellé szöveges magyarázatot vagy személyes történetet is várnak a National Coalition of Cancer Survivorship vezetői. Legutóbb, 2012-ben 531 színvonalas pályamunka közül választották ki a győzteseket. A munkákból később a világ több nagyvárosát bejáró kiállítást szerveztek.

Íme néhány megérintő alkotás a 2012-es pályázatok közül.

Strong and free in spirit“Strong and Free in Spirit”

A legjobb hozzátartozó által készített fotó díját nyerte el.

A képen látható nőnél mellrákot diagnosztizáltak, melynek máj és csont áttétei keletkeztek. A sugár- és hormonkezelések mellett továbbra is helyt áll feleségként és anyaként.

Dancing in the Rain

“Dancing in the Rain”

A legjobb egészségügyi dolgozó által készített mixed media alkotás díját nyerte el.

“A rák olyan, mint egy hirtelen jött vihar, ami egy nyári napon sújt le.”

Spirit Alive“Spirit Alive”

A legjobb beteg által készített olajfestmény díját nyerte el.

“Senki nem állította, hogy a felépülés útja könnyű lesz, de megtanultam megtalálni a jót a legnehezebb körülmények között is.”

 

Guardian Angels“Guardian Angels”

Családtag által készített mixed media alkotás.

“A só láthatatlan

a könnycseppben, akár

az őrangyalaim.”

Creating Connections of Hope and Light“Creating Connections of Hope and Light”

Egészségügyi dolgozó által készített akril festmény.

“A festményem, azt a pillanatot ábrázolja, mikor a rák túlélőinek útja egy művészetterápiás támogató csoportban kereszteződik.”

További képeket a honlap galériájában itt találtok.

Jelenleg Magyarországon igen kevesen foglalkoznak a rákbetegek és hozzátartozóik művészetterápiás csoportjaival és művészetével! Ha valakit érdekel a téma, eddig én a Tűzmadár Alapítványról, és a Magyar Rákellenes Liga önkénteseiről hallottam (ahol jómagam is vezettem már csoportot). Remélem a nemzetközi példa elér bennünket, és ez a helyzet hamarosan megváltozik!

Advertisements