Szabadtéri mandalák

szabadtéri mandalaA szabadtéri művészet – a szó legszorosabb értelmében – felszabadító. A szabadtéri mandala készítés nyáron és ősszel egyaránt egyszerű és örömteli módja a szabad órák eltöltésének. Készíthetjük egyedül, vagy a családdal, barátokkal vagy egy művészetterápiás csoporttal. Eszközigénye nevetségesen alacsony, sőt az alkotás előtt kiélhetjük ősi gyűjtögetési szenvedélyünket is!

∗ ∗ ∗

A mandala készítés vagy színezés ma már széles körben elterjedt és népszerű elfoglaltság. A “meditációs korong” elkészítéséhez a legtöbben képzőművészeti eszközöket (úgy mint festéket, filceket, pasztellt) használnak, ám hasonlóan meditatív tevékenység ezeket a szabadban, az utunkba kerülő tárgyakkal elkészíteni.

A kültéri mandalák az időnek kevéssé ellenálló, ám ugyancsak szemet gyönyörködtető alkotások. Készíthetjük őket a kertünkben, a strandon, vagy a tengerparton. Eszközként felhasználható bármi, amivel szembetalálkozunk: virágok, szirmok, levelek, ágak, kagylók, kavicsok, és termések. Az alkotás egyetlen szabálya, hogy a folyamatot ez esetben is a korong közepétől kell elkezdeni. szabadtéri virág mandalaA kültéri mandalakészítésben a gyerekek is örömmel részt vesznek, mivel szívesen gyűjtögetnek és alkotnak. Ez a fajta játék fejleszti a szenzomotoros képességeiket, térlátásukat, szimmetria érzéküket, és számolási képességeiket.

Csoportok esetén a szabadtéri mandalák mintegy csapatépítő gyakorlatként szolgálhatnak. Segítik a csoport kommunikáció fejlődését és a csoport közös identitásának képi kifejezését.

szabadtéri virág mandala 2

Képek forrás itt és itt.

Ne hagyjátok veszni a szép időt! Alkossatok! 🙂

 

Advertisements