Levélhullás, elengedés

A természet kiváló szimbólumokkal szolgál a lélektani munkához. Kis kreativitással bármelyik természeti jelenség művészetterápiás gyakorlattá alakítható, melyekben a szokásos eszközök és alapanyagok mellett gyűjtögetett, természetes alapanyagok is használhatóak. Ma egy, az őszi lombhullás ihlette művészetterápiás gyakorlatot hoztam nektek.

***

Nyáron a levelek a növény hasznos és szükséges részei: az energiatermelés nagy része, a fotoszintézis csak rajtuk keresztül mehet végbe. Ősszel azonban, ahogy a napsütötte órák száma egyre csökken, és a növények nyugalmi állapotba húzódnak, a levelek fenntartása feleslegesen nagy energiabefektetést igényelne. A lombhullás egy természetes elengedési folyamat, melynek során a növény az addig hasznos, de lassan teherré váló részeit lehullajtja. A lehullott levél “élete” ugyanakkor nem ér véget, mert a hideg hónapok során komposztálódik, és később értékes tápanyagul szolgál a növény további növekedéséhez, újabb lombfakadásához.

A fenti kép nagyon hasonló ahhoz, ahogyan nekünk kell, kellene működnünk lelki eszköztárunkkal, gondolati és érzelmi sémáinkkal kapcsolatban. Rengeteg olyan gondolattal, berögzült működésmóddal bírunk, amelyet egyszer a “lélektani túlélés” érdekében, valószínűleg adaptív módon fejlesztettünk ki, mára azonban feleslegessé, sőt további fejlődésünket akadályozóvá váltak. A levélhullás mintájára időről időre el kell engednünk ezeket, hogy újabb sémáknak és gondolatoknak adhassanak teret.

levélhullás

Gyakorlat: Levélhullás, elengedés

Eszközök: színes papír, olló, íróeszközök

Instrukció: Készíts papírból faleveleket. Mintául használhatod a kedvenc fádat, vagy készíthetsz változatos alakú és színű leveleket is. Amikor elkészültek, fogj tollat, és minden falevélre írj fel egy gondolatot, érzést, attitűdöt, amit úgy érzel, nem szolgálja tovább a fejlődésedet. Használj fel annyi levelet, amennyire szükséged van! Amikor végeztél állj fel, és felemelt kezedből szórd a leveleket a földre, közben gondolatban próbálj ellazulni, és elengedni, aminek mennie kell.

“Megtanulni élni nem más, mint megtanulni elengedni.”
Buddha

Remélem hasznosnak találtad a bejegyzést! Kellemes őszi lombhullást! 🙂

Advertisements