A matrjoska baba és a női lélek rétegei

A matrjoska baba az orosz népművészet egyik legismertebb darabja, amely néhány éve, évtizede szinte minden magyar háztartásban megtalálható volt. Az eredetileg játéknak készített fabábuk sok családban évekig a vitrin érinthetetlen díszei voltak. Ezek a babák a játék és a dísztárgy szerepén túl azonban mélyebb jelentést is hordoznak. Erről, és a natúr babák művészetterápiás felhasználásáról szól a mai bejegyzés.

***

A matrjoska babák nevüket a századfordulón népszerű Matrjona női név becézett formájából nyerték. Ez a név a latin anya és családanya (mater és matrona) szavakból származik. Ez a kerekded vonásokkal rendelkező, pirospozsgás asszonyka hamar a termékenység, és anyaság szimbólumává avanzsált.

matrjoska baba

A hagyományos festési irányelvek szerint készült matrjoska baba kívülről befelé haladva egyre fiatalabb lányt ábrázol, mígnem a legbelső, bonthatatlan bábu egy pólyába bugyolált kisded. Értelmezhető ez a sokgyermekes családanya modelljeként, aki élete során annyi gyermeknek ad életet, amennyit az idő és a természet lehetővé tesz számára. Más nézőpont szerint az egymásra boruló rétegek a női növekedés, és szerepgazdagodás szimbólumai. Ennél fogva az asszonnyá érett nőben mindig ott lakik a korábbi menyasszony, lány, kislány és gyermek, azok minden álmával és történetével.

Egy külföldi honlapon találtam rá, hogy matrjoska babát ma már nem csak nőben vagy politikusban, de natúr, festetlen formában is rendelhetünk. Sajnos magyar oldalakon teljesen üres bábukat nem találtam, viszont akad néhol festetlen, de előrajzolt baba.

üres matrjoska babaEzek a natúr, vagy előrajzolt babák remek művészetterápiás felületként szolgálhatnak, például:

  • segítségükkel megfesthetőek a szelf különböző rétegei, az önmagunk és a külvilág számára mutatott “arcunk” különbségei,
  • megjeleníthetjük velük különböző életszerepeinket,
  • különböző életkorokban ábrázolhatjuk önmagunkat, felfejtve benne sorsunk és személyiségünk alakulását,
  • elkészíthetjük szűkebb vagy tágabb családunk modelljét.

Remélem hasznosnak találtátok a mai bejegyzést! Ha bárki találna hazánkban is rendelhető “üres babákat”, kérem,  nekem is adja meg a forrást! Köszönöm! 🙂

Advertisements