Alessandro Baricco – Mr. Gwyn

mr. gwynEgy kissé rendhagyó könyvajánló ez, hiszen eddig csak szakmai könyvekre korlátozódtak az ajánlások, Baricco könyvével mégis kivételt teszek. Az ok egyszerű: a könyvben egy olyan már-már mágikus és felszabadító folyamatról ír a szerző, ami számomra pszichológusként nagyon hasonlít egy terápia folyamatára. Mégsem az. Ez “csak” művészet.

***

A hivatalos fülszöveg szerint a könyv Mr. Gwynről, a kiüresedett íróról szól, aki egyszersmind felhagy addigi munkájával, és új szakma után néz. Hamar kitalálja, hogy másoló lesz, azonban a szó jelentését sokáig még ő maga sem találja. Hosszas keresés után egy galériában lel rá új hivatására: portrékat fog készíteni, de nem festeni, hanem írni fogja őket.

A portrékészítés körülményei és folyamata olyan mesterien kidolgozott és precíz, hogy azonnal a pszichoterápiák szigorú keretrendszerét juttatta eszembe. Ha valakit foglalkoztat a terápiás helyzetekben felállított szabályok és keretek miértje, az könnyen megérti majd, miért is ajánlom ezt a könyvet.

Mr. Gwyn előzetes elvárásainak megfelelően a portrékészítés egy olyan folyamattá lesz, melynek során zarándoklat történik: a portré tulajdonosát az alkotó “hazavezeti”. Zseniális művészi interpretációja ez a terápiás folyamatoknak. A továbbiakról inkább beszéljen a könyv maga…

Terjedelmében alig több 200 oldalnál, és könnyen megszerezhető bármelyik nagyobb könyvesboltban vagy könyvtárban. Gyakorlatilag egy esős délután alatt kiolvasható, ezért meleg szívvel ajánlom minden kedves Olvasómnak!

Advertisements