Darwin és a gyermekrajzok

Darwinról legtöbbünknek a Fajok eredete jut az eszébe, no meg egy morcos szakállas bácsi. Azt kevesen tudják, hogy világkép megújító munkája mellett 10 gyermek odaadó apja is volt. Ennek az odaadó szeretetnek köszönhetjük, hogy kéziratainak néhány darabját megőrizte az utókor számára. De miért is? Egy kis érdekesség mára.

♣ ♣ ♣

Mikor a Fajok eredete végre nyomtatásban is megjelent (1859) Darwin a teljes kéziratát meg kívánta semmisíteni. Mivel azonban imádta a gyermekeit, akikkel naphosszat foglalkozott – meséket írtak, állatokat és növényeket figyeltek meg, és nem utolsó sorban rajzoltak és festettek! – így megtartotta a kézirat néhány olyan lapját, amelyre gyermekei rajzoltak. Ennek köszönhető, hogy az utókor számára fennmaradhatott az eredeti kézirat 40 oldala – egy kiemelkedő darabka a biológia történetéből. Íme néhány Darwin a gyerekek alkotásaiból. Szerintem zseniálisak!

Darwin-Firkák1 Darwin-Firkák2 Darwin-Firkák3 Darwin-Firkák4 Darwin-Firkák5 Darwin-Firkák6 Darwin-Firkák7 Darwin-Firkák8 Darwin-Firkák9 Darwin-Firkák10 Darwin-Firkák11 Darwin-Firkák12 Darwin-Firkák13 Darwin-Firkák14 Darwin-Firkák15

Ti is megőriztek minden firkát, maszatolást és rajzot a gyerekektől? 🙂

Advertisements